18.4.06

ystävälle osoitetusta lintukirjeestä

"Viime viikolla kysyin taas muutamalta linnulta olivatko ne kiuru, mutta ei se vielä mitään, koska pian kuulin kiistattomia peipposia. Mustarastaita tietysti myös, mutta ne ovat nykyään oudosti kaikkialla, tammikuussakin, jonkin unenlogiikan mukaisesti. Kerran pysähdyin pihaan katsomaan kolmea mustarastasta samassa pensaassa. Ne pysyivät liikkumatta vaikka olin metrin päässä niistä, satunnaisen harmonisessa suhteessa toisiinsa, kolmestaan puussa. Mustarastaan musta on välillä niin syvää kuin koko lintu olisi aukko maisemassa, ja ääni on niin epätodellinen kuin se tulisi aukosta maisemassa. Kalalokeissa ei niissäkään ole mitään kovin kummallista mutta silti niiden äänet ovat aina samanlainen lapsuusmuistoihin heitto. Meren lähellä olimme me lapset aikuisten kanssa, aikuiset toisten aikuisten kanssa, meillä sievimmät vaatteet ja tukka nostettuna korkealle ja tuuleen, hieman tylsää mutta jotenkin mieleenpainuvaa, jo jonkinlaista kirjallisuudesta löydettyä pohjaa siitä miten meren kanssa voisi olla jos tohtisi ottaa itsensä vakavasti, mitenköhän itsensä voisi ottaa vakavasti."
"Tämä liverrys, tämä hypähtely asiasta toiseen, maailman lyhyin kiertorata, nopeat leikkaukset, nopeat pilvet. Olen keskittymiskyvytön ja kärsimätön. Hieraisin silmiäni, jotenkin niin se varmaan oli, olin varmaan taas nukahtanut hetkeksi. Mutta valvetiloja on tällä hetkellä niin monta, nukahtelen yhdestä toiseen, jokaisessa olen aina uudessa ympäristössä, jäsentäminen ottaa aikansa."
"Maailmasta tulee raportteja kotiin. Mihin tiedon on tarkoitus mennä? Tämä on rihmasto... minne rihmat jatkuvat? Hengitänkö tietoa ulos? Ohjelmaan saa soittaa ja kertoa havainnoistaan, asiantuntijat vahvistavat ne, lentokuviot ja laulun."
"Tietoa on saatavissa niin paljon, transatlanttisten tietotoimistojen sivut auki yötä päivää, silmiini osuu lehdestä jotakin minkä kuulin jo eilen radiosta, isku ja kehityskulku, tieto oli jo mukanani kun kävin nukkumassa. Olin jo sen päätepiste. Ja joskus löytyy jokin syy tutkia ikonostaasien historiaa. Tai jälleen jokin lintuihin liittyvä seikka."
"Se voisi saada huolehtimaan asioista, mieleen voisi nousta tapoja joilla vaalia."

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kiitos kauniista kirjoituksesta.se tuli perille ajoissa.olin juuri nukahtanut!

Pauliina Haasjoki kirjoitti...

Ole hyvä. Kommentissasi kuulostat kovasti Sirkka Seljalta jota juuri luin.