9.4.09

Sääksikamera

Sydän lyö rauhallisesti. Sääksi ei ole pesällään. Veden pintaan osuu kauempana auringonvalo. Valo on virtaamassa selkää pitkin pois. Kuva odottaa lintua. Leipä tuoksuu. Yhden talven lumi on satanut pesän päälle, se on paikallaan, sääksi palaa. Se on palannut. Aurinko paistaa sen sulille. Sydän lyö linnusydämen tahtiin, nopeasti. Kuvassa, poissa.

Valo on jättämässä pihan ja männyn, jonka runko tavoittaa laskevaa aurinkoa. Toiveet ovat asettumassa paikoilleen, tyhjä pesä, tyhjä puutarha. Lintu kuvassa kymmenen sekunttia, siivet koholla. Vesi punertaa. Lintu katsoo kohti. Sydän lyö rauhallisesti. Leipä on hapatettua, hyvää leipää. Se, mikä ei tänään tapahtunut, on kadonnut. Pesä on vanha, leivän juuri. Vanha astia. Uusi, tuore vuosi, joka kerää valoa. Kun lintu nukkuu pesässään, kuva on pimeä, ja sydän lyö.

Sääksi on pesässä. Sen niskahöyhenet pörrössä. On tuulinen päivä, viimeöinen kuun pyöreys pyyhkiytyi pois. Ja nyt valoa taivutteleva pilviharso auringon edessä, kohoilevia laineita ja tuulta. Posti ei ole vielä tullut. Ehkä se ei tulekaan. Pää kääntyneenä sääksi puhdistaa selkähöyheniä. Se asettelee pesän risuja. Kuin ihminen järjestäisi kynät, varren ja terät, mustepullon, liidut ja hiilikumin kaikki tarkkaan järjestykseen. Päätä pakottaa, tuuli on kääntymässä. Tuuli käy korviin ja hajanainen valo silmiin.

Tuuli heittää petivaatteita narulla. Pienet risut liikahtelevat kuvassa. Sääksi on pesässä ja odottaa. Linnun mustat ja valkeat sulat siivissä ja rinnassa ja ruskeat höyhenet kaulalla, sen kaksi keltaista silmää katsovat toisinaan kohti, sitten se on kääntänyt päänsä pois ja tuuli osuu sen niskahöyheniin. Silloin se on kuin hahtuvainen voikukka. Ikivanhaa harmaantunutta jäätä saarten ympärillä ohut raita. Puutarhassa viipyy haurastunut lumi, mutta kaikki muu on jo kuivaa ja auringon ja tuulen täyttämää. Odottaminen ja korjailu on nyt tärkein tehtävä. Sääksi katselee selälle päin ja on kuin näkisi tuulen siihen tekemät muodot. Tuuli käy silmiin, aurinko käy siipiin, sydän lyö levottomasti.

8 kommenttia:

ege = häntä kirjoitti...

Sun juttuja on nautinnollista lukea!

Ps. Hassuja sanoja muuten tämä kommentointiruudun ihmistunnistin tarjoaa: tänään on vuorossa "jabiti" :)

Pauliina Haasjoki kirjoitti...

Ylitän palhaani. Kiitos.
pau = jabiti

Unknown kirjoitti...

Luonto on totuus, sääksikamera kertoo kaiken! Onneksi ei ole Pikku-Vallila kameraa :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei ! Olen huolissani
Sääksen Parista;
Poika rakensi vielä eilen innokkaasti
pesää, mutta tyttöä ei näkynyt!
Tänään (=klo 6-10:30) Poikakin on
häipynyt...
Onko jollakulla tässä erinomaisessa blogissa tietoa miten he jaksavat?
jopi

Pia kirjoitti...

...Nyt "tyttö"+"poika" saapuivat
kotiinsa !
Tyttö jo 45 min. ennen poikaa !
jopi

ege=häntä kirjoitti...

Mois!
Muistin että täällä olisi ollut uudempiakin juttuja. Ovatko ne kadonneet vai muistinko viärin?

pau kirjoitti...

You wish... ja I wish. Mutta joskus vaan on hyvin hidasta ja hiljaista!

ege vege kirjoitti...

Moi taas! Sääksikameralla lienee nyt hiljaista, kun ei ole sääksikameraa. Mutta sääksten elämä jatkuu. Mitäs muuta etelärintamalla?
Uusia päivityksiä odotellessa...